Vul hier je kenteken in

Schadeverleden van het voertuig inzien (schadedatum, plaats van de schade en het schadebedrag).

Bekijk of de kilometerstand 'logisch' of 'onlogisch' is.

Volledige voertuigeigenaren historie (Type eigenaar, Aantal dagen, van en tot datum)

Gedetailleerde waardebepaling.

Tweedehands auto kopen?

Als je een auto aanschaft, kun je er natuurlijk voor kiezen om een gloednieuw model te kopen of om een auto te leasen. Gloednieuwe auto’s zijn echter behoorlijk prijzig, je moet een redelijke geldsom bezitten of je moet een lening afsluiten. Leasen is een andere optie, maar het is dan noodzakelijk dat je een stabiel leven hebt met een bepaalde inkomensgarantie. Wanneer je niet bijzonder veel geld te besteden hebt of wanneer je auto niet van een eminent belang is, loont het vooral de moeite om te denken aan een tweedehands auto. Tweedehands auto’s zijn vaak nog in een bijzonder goede staat, al is het natuurlijk belangrijk dat je een aantal zaken niet uit het oog verliest.

Vorige eigenaren

Je kunt een tweedehands auto kopen van een kennis of een familielid van wie je weet dat hij of zij betrouwbaar is. In veel gevallen zul je echter een auto aanschaffen bij een onbekende, dus is het prettig om te weten wat de voorgeschiedenis van het voertuig is. Als je een kenteken check door de RDW laat uitvoeren, kun je achterhalen wie het voertuig eerder in bezit heeft gehad. Het aantal eigenaren wordt zodoende bekend. Wanneer een auto veel eigenaren heeft gehad, is dit een signaal dat de auto waarschijnlijk geen rendabel, comfortabel of betrouwbaar voertuig is. Vaak heeft de auto dan een aantal tekortkomingen, dus wees in dat geval op je hoede. Natuurlijk is er nog een aantal andere zaken waar je op dient te letten als je overweegt een tweedehands auto aan te schaffen.

Zaken om rekening mee te houden met een tweedehands auto kopen

De eigenaren van een auto in het verleden kunnen veel zeggen over de staat van een auto. Er zijn echter nog meer belangrijke zaken waar je serieus rekening mee dient te houden. De belangrijkste zaken zijn hierbij de schadehistorie, de kilometerstand en het brandstofgebruik, ook is het zeer aan te raden om de wegenbelasting in het oog te houden. Als je door middel van een kenteken check voldoende inzicht krijgt op deze zaken, heb je al een goede voorbereiding getroffen bij de aanschaf van een tweedehands auto. Bekijk ook eens deze handige video van autoweek waar je op moet letten bij je proefrit van een tweedehands auto.

Schade in het verleden

Het is natuurlijk van belang dat je rekening houdt met de schade die een voertuig in het verleden heeft opgelopen. In het geval van schade geldt dat een auto mogelijk niet aantrekkelijk is om aan te schaffen als er veelvuldig schade is voorgekomen. Natuurlijk is de aard van de schade ook veelzeggend. Als er veel gevallen van lakschade zijn geweest, zegt dat vooral veel over het rijgedrag van de vorige eigenaren. Bij schade aan motoronderdelen zou het echter zo kunnen zijn dat er sprake is van een structureel probleem met het voertuig (voor meer informatie lees ook onze informatie pagina over schadeautos). Via een kenteken check van de RDW kun je dus ook achterhalen wat voor soort schade een auto heeft opgelopen.

Kenteken check voor de dagwaarde van een tweedehands auto

De kern van een kenteken check is uiteindelijk de dagwaarde van een auto. Als je dus een tweedehands auto op het oog hebt, is het dus eigenlijk onontbeerlijk om een kentekencheck door de RDW te laten uitvoeren. Als er sprake is van een groot verschil tussen de vraagprijs van de verkoper en de prijs die uit de kentekencheck van de RDW voortkomt, is dat een serieuze waarschuwing. Dit betekent vaak dat de verkoper geen geschikte prijs voor het voertuig vraagt. Dit wil niet zeggen dat de auto niet deugt, maar aangezien een kentekencheck van de RDW leidend is op het gebied van prijsbepaling van auto’s is het wel een zeer duidelijk signaal waarvan het zeer raadzaam is om mee te nemen in je overweging.

Controleer de kilometerstand

Een belangrijk onderdeel van de kentekencheck die door de RDW wordt uitgevoerd is de kilometerstand. De kilometerstand bepaalt voor een aanzienlijk deel de waarde van de auto. Natuurlijk is er ook samenhang met andere factoren, zoals het merk van de auto en het aantal eigenaren die in het bezit van de auto is geweest. Een hoge kilometerstand wijst echter vaak op veelvuldig gebruik waardoor mogelijk intensief onderhoud in de nabije toekomst aan de orde kan zijn. Dat betekent dus dat er een extra kostenpost kan ontstaan. Ga ook altijd uit van de kilometerstand die wordt vastgesteld door de RDW. Als het voertuig een lagere kilometerstand heeft dan de kilometerstand die uit de kentekencheck naar voren komt, is het niet raadzaam om met de verkoper in zee te gaan. De kans is dan groot dat de kilometerstand is teruggedraaid.

Brandstofgebruik van het voertuig voor het verbruik

Bij de aanschaf van een tweedehands auto let je sowieso op het brandstofverbruik van de auto. Als een auto in het verleden veel brandstof heeft gebruikt, kan dat betekenen dat de auto in kwestie geen zuinig voertuig is. Het kan echter ook zo zijn dat de vorige eigenaar of eigenaren de auto simpelweg veel hebben gebruikt en dat het brandstofgebruik daarom zo hoog is geweest. In dat geval is het natuurlijk ook verstandig om extra oog te hebben voor de kilometerstand. Als je op de hoogte bent van het brandstofgebruik van een auto weet je ongeveer hoeveel je hieraan op maandelijkse basis dient te besteden.

Kijk naar de wegenbelasting voor de maandelijkse kosten

De wegenbelasting kan ook een aardige kostenpost vormen als je een (tweedehands) auto aanschaft. Het bedrag dat je aan wegenbelasting betaalt, hangt samen met o.a. het gewicht van het voertuig en de brandstof die je gebruikt. Op deze website is het mogelijk om een berekening van de wegenbelasting te maken, zodat je weet waar je aan toe bent qua belastingen als je besluit een bepaald auto aan te schaffen.

Samenvatting tweedehands auto kopen

Het is dus duidelijk dat je bij de aanschaf van een tweedehands auto goed controleert of het voertuig een goede aankoop zal zijn. Door middel van de kenteken check door de RDW ben je duidelijk op de hoogte van de historie van de auto, zowel qua brandstofgebruik, kilometerstanden, schadeverleden en het aantal eigenaren. Als je ook de wegenbelasting goed berekent, wordt het nog duidelijker voor je hoeveel je aan het voertuig kwijt zal zijn. Vergeet bij een tweedehands auto kopen nooit om een online kenteken check door de RDW te laten doen.

Deel deze pagina op social media:

Blog image 1

Schadeverleden

Andere auto op het oog? Dan is het altijd handig om het schadeverleden te weten.

KentekenCheck heeft meer dan 40 miljoen schademeldingen. In het schaderapport staat (mits er schade is geweest) de schadepositie, KM stand, schadebedrag en de datum van de schademelding.

Wanneer er ernstige schade is geweest zal dit met de kleur rood worden aangegeven, Lakschade wordt met de kleur oranje aangegeven.

In sommige gevallen hebben we ook foto’s van het schadevoertuig. Deze worden automatisch (gratis) ingeladen tijdens de kentekencheck.

Bekijk het voorbeeldrapport hieronder zodat u precies ziet wat u kunt verwachten in het schaderapport.

Blog image 1

Hoe werkt het?

Hoe kom ik er achter of een auto schade heeft gehad? Hoe krijg ik het schaderapport te zien?

Stap 1: Vul het kenteken van het voertuig in op deze website. Vervolgens kunt u het schaderapport aanklikken als aanvulling van het gratis rapport.

Stap 2: Volg de iDeal stappen voor de betaling van het schaderapport.

Stap 3: Na de betaling worden de gegevens automatisch geladen. U kunt er ook voor kiezen om het rapport te laten mailen.

U ontvang zo het schadeverledenrapport in PDF formaat in uw mail.

Mocht er onverwachts iets mis gaan neem dan contact met ons op

Blog image 1

WOK of schade?

Voertuigen met een WOK melding (wachten op keuren) hebben niet per definitie ernstige schade gehad.

Een voertuig kan ook een WOK melding krijgen omdat de ramen te donker geblindeerd zijn.

De WOK status kan verholpen worden door het voertuig te laten keuren bij een RDW keuringsstation.

De WOK meldingen worden gratis in het kentekencheck rapport getoond onder het kopje: Wokmeldingen.

Voor meer informatie over WOK meldingen in het kenteken rapport kunt u kijken op deze pagina.

Benieuwd naar een WOK melding van een voertuig? Doe de kentekencheck.

Voorbeeldrapport

Bekijk hier welke informatie je allemaal te zien krijgt als je een rapport opvraagt

Bekijk voorbeeld

Schadeverleden rapport

Download het voorbeeldrapport zodat u precies kunt zien welke onderdelen er in het
schadeverleden rapport zichtbaar zijn.

Algemene informatie

merk, type, variant, uitvoering, kleur, handelsbenaming, goedkeurings- ummer, plaats chassisnummer, voertuigicategorie en tankinhoud.

Gestolen voertuig controle

datum gestolen, land waar het voertuig gestolen is, en plaats delict.

Prestaties

vermogen, koppel, 0-100km/u, topsnelheid.

Maandelijkse kosten

Onderhoud, wegenbelasting, verzekering, brandstof. banden.

APK en historie

APK vervaldatum, eerste toelating op de wereld, laatste tenaamstelling, eerste afgifte in Nederland.

APK afkeurpunten

resultaten, type afkeurpunt, afkeurdatum.

Motor en milieu

vermogen, koppel, verbruik in de stad, verbruik op de snelweg, verbruik gecombineerd, CO2 uitstoot, zuinigheidslabel, milieuclassificatie, geluid stationair en geluid rijdend.

Bandenmaten

origineel geleverde uitvoering. maten voor-en achterband, uitleg.

Wegenbelasting

belasting per provincie, indien mogelijk zakelijk en particuliere tarieven.

Schadehistorie Check

datum van de schademelding, kilometerstand, schadebedrag en positie van de schade.

Advertentie geschiedenis

advertentiedatum, bronvermelding, foto’s voertuig, vraagprijs.

Maten en gewichten

voertuig lengte, breedte, hoogte, wielbasis, spoorbreedte, massa rijklaar, maximale laadvermogen, daklasting, aanhanger ongeremd, aanhander geremd, laadruimte inhoud.

Eigenarenhistorie

registratiedatum, type eigenaar: bedrijf, lease of particulier, aantal dagen eigenaar.

Onderstel

wielophanging voor/achter, achtervering voor/achter, stabilisator voor/achter remmen voor/achter, draaicirkel.

Tellerhistorie Check

RDW controle km-stand, bij ons bekende KM-stand, datum, Nationale Autopas controle, NAP check.

Waarderapport

aankoop adviesprijs, inruilwaarde, handelswaarde, catalogusprijs.

Overige informatie

uitvoering, BPM bedrag, handelsbenaming, variant, carosserie, compressieverhouding, eurolabel, geluid rijdend/stationair, kleppenbediening, tankinhoud.

Benieuwd naar een kenteken? Doe een kentekencheck.