Vul hier je kenteken in

Schadeverleden van het voertuig inzien (schadedatum, plaats van de schade en het schadebedrag).

Bekijk of de kilometerstand 'logisch' of 'onlogisch' is.

Volledige voertuigeigenaren historie (Type eigenaar, Aantal dagen, van en tot datum)

Gedetailleerde waardebepaling.

RDW online

De Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) is al sinds mensenheugenis de instantie die in Nederland kentekens uitgeeft voor motorvoertuigen. In Nederland is het zo dat een kenteken voertuig geboden is. Het kenteken hoort dus bij de auto of de motorfiets en niet bij de persoon die ermee rijdt. De eigenaar heeft uiteraard wel het kentekenbewijs dat op naam staat zodat duidelijk is wie de eigenaar van een auto is. Op deze manier kan de politie bij voorbeeld een boete sturen als je te hard rijdt of controleren of de wegenbelasting wel is betaald als je voor een controle staande wordt gehouden. In andere landen is een kenteken soms gekoppeld aan de persoon. Als je een andere auto koopt verhuist je kenteken mee naar de nieuwe auto, en worden de gegevens in het systeem aangepast. Zo kan het dus in sommige landen gebeuren dat een kenteken eerst toebehoorde aan een rode Mercedes en enkele jaren later aan een blauwe BMW. In Nederland is dit niet mogelijk.

Wat kun je online regelen via de website van de RDW?

Natuurlijk gaat ook een organisatie als de RDW met zijn tijd mee. Vroeger verliep alle contact met de RDW via de post, tegenwoordig vind je de RDW online. Op de website kun je allerlei zaken direct regelen zonder tussenkomst van een medewerker. Sommige functies zijn voor iedereen beschikbaar, sommige andere kun je alleen gebruiken door gebruik te maken van je DigiD, het beveiligde systeem van de overheid. Dit laatste is bij voorbeeld het geval als je gegevens over je eigen voertuig wilt wijzigen. Het is immers niet de bedoeling dat anderen privacygevoelige informatie kunnen inzien, laat staan aanpassen.

Een auto gekocht in het buitenland aanmelden voor keuring

Wanneer je in het buitenland een auto koopt dan moet je deze aanmelden bij de RDW voordat je er in Nederland mee de weg op mag. De auto moet immers een Nederlands kenteken krijgen anders mag je er niet mee rijden. Zo’n auto moet eerst bij een keurstation van de RDW worden aangeboden voor een keuring. Niet alleen om te checken of de auto in goede staat verkeert maar ook om te controleren of de gegevens die overlegd worden over de auto ook daadwerkelijk kloppen. Op het kentekenbewijs wordt het merk en type van de auto vermeld alsmede de carrosseriekleur. Deze gegevens moeten kloppen met de werkelijkheid. Daarom moet je in zo’n geval ook met de bewuste auto naar het keurstation komen. Deze rit mag je afleggen zonder geldig kenteken, mits je kunt aantonen dat je op weg bent naar het keurstation. Je moet de kortste route nemen en mag alleen de weg op op het moment dat de keuring plaatsvindt, dus niet al vele uren van tevoren.

Vraag bij de RDW online een tellerrapport op als je je auto wilt verkopen

Je kunt bij de RDW online ook heel gemakkelijk een zogenaamd tellerrapport opvragen. Hierop staat vermeld wat de tellerstand van een auto was bij de verschillende APK keuringen of overdrachten naar een andere eigenaar. Aan de hand van dit rapport en de werkelijke tellerstand van de auto kun je controleren of hiermee niet is geknoeid. Soms wordt de tellerstand van een auto teruggezet om kopers de indruk te geven dat de auto veel minder kilometers heeft gereden dan daadwerkelijk het geval is. Om dit soort fraude, die vroeger op grote schaal werd toegepast, tegen te gaan is nu het tellerrapport in het leven geroepen. Hierin staan de tellerstanden vermeld vanaf het moment dat de auto zijn kenteken kreeg tot het moment van opvragen. Ook geeft het rapport aan of de tellerstanden een logisch verloop hebben. Is dit niet het geval dan is dit een indicatie voor fraude.

Opheffen schorsing van een kenteken

Alle personenauto’s in Nederland moeten periodiek worden gekeurd, dit is de zogenaamde APK (Algemene Periodieke Keuring). Deze keuringen worden geregistreerd door de RDW. Het is bij de RDW dus altijd bekend of een auto op dat moment een geldige APK heeft. Als een auto wordt afgekeurd mag je er niet meer mee rijden totdat de gebreken zijn verholpen. Vaak kunnen gebreken ter plaatse door de garage worden verholpen. Dan wordt de auto pas afgemeld nadat alles is hersteld en wordt de auto dus gewoon goedgekeurd. Maar als de gebreken niet meteen kunnen worden hersteld wordt de auto afgekeurd. Het kenteken wordt dan geschorst. Zolang een kenteken geschorst is mag een auto niet op de openbare weg rijden. Stel je laat alsnog de noodzakelijke reparatie uitvoeren en de auto wordt weer goedgekeurd, dan moet je ermee naar de RDW om de schorsing van het kenteken te laten opheffen. De auto wordt bij de RDW opnieuw gekeurd en na goedkeuring wordt het kenteken weer vrijgegeven. Je kunt voor zo’n keuring een afspraak maken via RDW online.

Keuring bij aanpassingen aan een auto

Je kunt bij de RDW online een keuring aanvragen als je een auto op grote lijnen hebt aangepast waardoor het kentekenbewijs niet meer klopt. Dit is bij voorbeeld het geval wanneer je de auto in een andere kleur laat spuiten. Dit is niet verboden, maar je moet daarna wel het kenteken laten aanpassen omdat hier de kleur van de auto op wordt vermeld en die klopt dan natuurlijk niet meer. Voor het afgeven van een nieuw kenteken is het noodzakelijk dat je met de auto naar een keurstation van de RDW gaat. Daar wordt vervolgens een nieuw kentekenbewijs afgegeven met de juiste gegevens.

Kentekencard aanvragen

Ook de RDW gaat met zijn tijd mee. Vroeger bestond een kentekenbewijs uit drie delen. De eigenaar heeft de delen I, II en III altijd in zijn bezit. Deel III moet je bij je hebben op het moment dat je met de auto de weg op gaat. Je kunt als je dat wilt de papieren kentekenbewijzen van je auto omruilen voor een zogenaamde kentekencard, een kentekenbewijs in het formaat van een creditcard. Dit kun je op die manier veel makkelijker opbergen in een portefeuille. Je kunt via de website van de RDW online een verzoek indienen om het papieren kenteken om te ruilen. Bij de kentekencard krijg je een zogenaamde tenaamstellingscode. Deze heb je nodig als de auto verkocht wordt.

Deel deze pagina op social media:

Blog image 1

Schadeverleden

Andere auto op het oog? Dan is het altijd handig om het schadeverleden te weten.

KentekenCheck heeft meer dan 40 miljoen schademeldingen. In het schaderapport staat (mits er schade is geweest) de schadepositie, KM stand, schadebedrag en de datum van de schademelding.

Wanneer er ernstige schade is geweest zal dit met de kleur rood worden aangegeven, Lakschade wordt met de kleur oranje aangegeven.

In sommige gevallen hebben we ook foto’s van het schadevoertuig. Deze worden automatisch (gratis) ingeladen tijdens de kentekencheck.

Bekijk het voorbeeldrapport hieronder zodat u precies ziet wat u kunt verwachten in het schaderapport.

Blog image 1

Hoe werkt het?

Hoe kom ik er achter of een auto schade heeft gehad? Hoe krijg ik het schaderapport te zien?

Stap 1: Vul het kenteken van het voertuig in op deze website. Vervolgens kunt u het schaderapport aanklikken als aanvulling van het gratis rapport.

Stap 2: Volg de iDeal stappen voor de betaling van het schaderapport.

Stap 3: Na de betaling worden de gegevens automatisch geladen. U kunt er ook voor kiezen om het rapport te laten mailen.

U ontvang zo het schadeverledenrapport in PDF formaat in uw mail.

Mocht er onverwachts iets mis gaan neem dan contact met ons op

Blog image 1

WOK of schade?

Voertuigen met een WOK melding (wachten op keuren) hebben niet per definitie ernstige schade gehad.

Een voertuig kan ook een WOK melding krijgen omdat de ramen te donker geblindeerd zijn.

De WOK status kan verholpen worden door het voertuig te laten keuren bij een RDW keuringsstation.

De WOK meldingen worden gratis in het kentekencheck rapport getoond onder het kopje: Wokmeldingen.

Voor meer informatie over WOK meldingen in het kenteken rapport kunt u kijken op deze pagina.

Benieuwd naar een WOK melding van een voertuig? Doe de kentekencheck.

Voorbeeldrapport

Bekijk hier welke informatie je allemaal te zien krijgt als je een rapport opvraagt

Bekijk voorbeeld

Schadeverleden rapport

Download het voorbeeldrapport zodat u precies kunt zien welke onderdelen er in het
schadeverleden rapport zichtbaar zijn.

Algemene informatie

merk, type, variant, uitvoering, kleur, handelsbenaming, goedkeurings- ummer, plaats chassisnummer, voertuigicategorie en tankinhoud.

Gestolen voertuig controle

datum gestolen, land waar het voertuig gestolen is, en plaats delict.

Prestaties

vermogen, koppel, 0-100km/u, topsnelheid.

Maandelijkse kosten

Onderhoud, wegenbelasting, verzekering, brandstof. banden.

APK en historie

APK vervaldatum, eerste toelating op de wereld, laatste tenaamstelling, eerste afgifte in Nederland.

APK afkeurpunten

resultaten, type afkeurpunt, afkeurdatum.

Motor en milieu

vermogen, koppel, verbruik in de stad, verbruik op de snelweg, verbruik gecombineerd, CO2 uitstoot, zuinigheidslabel, milieuclassificatie, geluid stationair en geluid rijdend.

Bandenmaten

origineel geleverde uitvoering. maten voor-en achterband, uitleg.

Wegenbelasting

belasting per provincie, indien mogelijk zakelijk en particuliere tarieven.

Schadehistorie Check

datum van de schademelding, kilometerstand, schadebedrag en positie van de schade.

Advertentie geschiedenis

advertentiedatum, bronvermelding, foto’s voertuig, vraagprijs.

Maten en gewichten

voertuig lengte, breedte, hoogte, wielbasis, spoorbreedte, massa rijklaar, maximale laadvermogen, daklasting, aanhanger ongeremd, aanhander geremd, laadruimte inhoud.

Eigenarenhistorie

registratiedatum, type eigenaar: bedrijf, lease of particulier, aantal dagen eigenaar.

Onderstel

wielophanging voor/achter, achtervering voor/achter, stabilisator voor/achter remmen voor/achter, draaicirkel.

Tellerhistorie Check

RDW controle km-stand, bij ons bekende KM-stand, datum, Nationale Autopas controle, NAP check.

Waarderapport

aankoop adviesprijs, inruilwaarde, handelswaarde, catalogusprijs.

Overige informatie

uitvoering, BPM bedrag, handelsbenaming, variant, carosserie, compressieverhouding, eurolabel, geluid rijdend/stationair, kleppenbediening, tankinhoud.

Benieuwd naar een kenteken? Doe een kentekencheck.