Vul hier je kenteken in

Schadeverleden van het voertuig inzien (schadedatum, plaats van de schade en het schadebedrag).

Bekijk of de kilometerstand 'logisch' of 'onlogisch' is.

Volledige voertuigeigenaren historie (Type eigenaar, Aantal dagen, van en tot datum)

Gedetailleerde waardebepaling.

RDW keuring

De RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) staat vooral bekend om de uitgifte van kentekens voor al het gemotoriseerde vervoer op de Nederlandse wegen. Maar de RDW verricht ook diverse keuringen van voertuigen. Dit gebeurt om de veiligheid op de weg te vergroten en ervoor te zorgen dat het milieu niet onnodig wordt belast met auto’s en motoren die te vervuilend zijn vanwege gebreken of hoge leeftijd van het voertuig. Een RDW keuring wordt uitgevoerd door zogenaamde keurstations die je verspreid over het land kunt vinden.

De RDW keuring

De bekendste keuring die door de RDW wordt uitgevoerd is de Algemene Periodieke Keuring (APK) voor motorvoertuigen. Alle auto’s en kleine bestelauto’s vallen onder deze keuringsplicht. Periodiek moet het voertuig worden nagekeken en aan de hand van een vaste checklijst van punten worden gecontroleerd. De RDW voert deze keuringen overigens niet alleen uit, je kunt de APK ook laten doen door een gediplomeerde keurmeester die bij een garagebedrijf werkzaam is. Deze mensen zijn door de RDW geautoriseerd om de keuringen uit te voeren en een voertuig af te melden na keuring. Zodra de afmelding is gedaan, kan het zijn dat de auto nog niet weg mag, maar dat een keurmeester van de RDW alsnog langskomt voor een tweede keuring. Dit gebeurt steekproefsgewijs om ervoor te zorgen dat de keurmeesters bij de garagebedrijven hun werk goed doen. Zo wordt ook voorkomen dat een klant door de garage wordt “gematst”, en hij met een auto die feitelijk niet aan alle eisen voldoet toch weer de weg op kan.

Een auto gekocht in het buitenland?

Sommige mensen geven er de voorkeur aan om een auto in het buitenland te kopen. Dit heeft bepaalde fiscale voordelen en soms kun je in het buitenland luxere uitvoeringen van bepaalde merken auto’s kopen dan in Nederland. Duitsland staat er bijvoorbeeld om bekend dat de auto’s daar goedkoper zijn en vaak net iets luxer uitgevoerd dan vergelijkbare modellen in Nederland. Maar als je in Duitsland een auto koopt dan zit daar natuurlijk nog geen Nederlands kenteken op. Bij een auto die in Nederland wordt gekocht wordt dit door de garage geregeld, maar niet als een auto uit het buitenland komt. Je kunt pas een Nederlands kenteken krijgen op een buitenlandse auto nadat er een RDW keuring heeft plaatsgevonden. De auto moet na het invoeren in Nederland naar een RDW keurstation worden gebracht. Daar wordt een keuring uitgevoerd en wordt gecontroleerd of de gegevens op de papieren van de auto overeenkomen met het aangeboden merk en type auto. Als dit het geval is wordt een Nederlands kenteken voor de auto uitgegeven. Zodra de auto van de Nederlandse kentekenplaten is voorzien mag hij op de Nederlandse wegen rijden.

Schorsing van een kenteken

Een RDW keuring is ook nodig wanneer het kenteken van een auto is geschorst. Dit gebeurt nadat een auto betrokken is geweest bij een aanrijding en daarbij zo zwaar is beschadigd dat hij niet meer de weg op kan. Schorsing kan ook voorkomen na een APK. Als de auto wordt afgekeurd en de geconstateerde gebreken kunnen niet meteen worden verholpen volgt schorsing van het kenteken. Ook dan mag je met deze auto niet meer rijden. In beide gevallen dient de auto eerst te worden hersteld. Nadat dit is gebeurd moet een keuring worden aangevraagd bij de RDW om de schorsing van het kenteken op te heffen. Hiervoor kun je online een afspraak maken. Je moet voor de keuring naar een zogenaamd keurstation van de RDW. Deze rit mag je afleggen ondanks dat het kenteken is geschorst. Je moet er dan voor zorgen dat de auto minimaal voor WA is verzekerd. Je moet rechtstreeks naar het keurstation rijden en je moet de afspraakbevestiging voor de keuring ook kunnen tonen op het moment dat je door de politie eventueel wordt staande gehouden. Je mag ook geen omweg rijden, en je mag alleen de weg op als het logisch is dat je naar de keuring gaat. Dus als je een afspraak hebt om 14.00 uur dan is het niet toegestaan om ’s morgens om 7.00 uur al de weg op te gaan met de auto. Het is dan immers niet aannemelijk dat je op weg bent naar de keuring.

Keuring van andere voertuigen

De RDW staat vooral bekend vanwege de keuring van personenauto’s. Maar de RDW keuring geldt ook voor andere voertuigen. Ook brommers en motoren moeten voldoen aan bepaalde eisen om op de Nederlandse weg te mogen rijden. Stel je wordt aangehouden door de politie en er wordt geconstateerd dat je op een opgevoerde bromfiets rijdt. Hiermee mag je dan niet meer rijden. Er volgt een melding aan de RDW dat het kenteken van je brommer is geschorst in afwachting van keuring. Deze zogenaamde WOK (Wacht Op Keuring) melding betekent dat je vanaf dat moment niet meer mag rijden. Het probleem moer eerst worden opgelost. De onderdelen waarmee de brommer is opgevoerd moeten worden verwijderd en vervangen door de originelen. Daarna moet je een afspraak maken bij een RDW keurstation om je brommer te laten keuren. Pas als deze is goedgekeurd wordt de WOK melding verwijderd en mag je er weer mee rijden. Dit geldt ook voor motoren waaraan een gebrek wordt vastgesteld, bij voorbeeld te veel geluidsoverlast. Ook dan volgt een WOK melding die pas wordt opgeheven na een RDW keuring.

RDW keuring vergroot de veiligheid op de weg

De RDW keuring is in het leven geroepen om de veiligheid op de weg te vergroten. Voordat de verplichte APK werd ingevoerd haalde de politie regelmatig auto’s van de weg die zo verrot waren dat het een wonder was dat ze niet allang vanzelf uit elkaar waren gevallen. Hierin rondrijden is natuurlijk levensgevaarlijk, niet alleen voor de inzittenden van de auto maar ook voor mede weggebruikers. Daarom is er nu de keuring die moet voorkomen dat auto’s met ernstige gebreken toch nog op de weg komen. Ook uit milieuoogpunt worden auto’s gekeurd. Als een auto door mechanische gebreken te veel vervuilend is mag je er niet meer mee de weg op.

Deel deze pagina op social media:

Blog image 1

Schadeverleden

Andere auto op het oog? Dan is het altijd handig om het schadeverleden te weten.

KentekenCheck heeft meer dan 40 miljoen schademeldingen. In het schaderapport staat (mits er schade is geweest) de schadepositie, KM stand, schadebedrag en de datum van de schademelding.

Wanneer er ernstige schade is geweest zal dit met de kleur rood worden aangegeven, Lakschade wordt met de kleur oranje aangegeven.

In sommige gevallen hebben we ook foto’s van het schadevoertuig. Deze worden automatisch (gratis) ingeladen tijdens de kentekencheck.

Bekijk het voorbeeldrapport hieronder zodat u precies ziet wat u kunt verwachten in het schaderapport.

Blog image 1

Hoe werkt het?

Hoe kom ik er achter of een auto schade heeft gehad? Hoe krijg ik het schaderapport te zien?

Stap 1: Vul het kenteken van het voertuig in op deze website. Vervolgens kunt u het schaderapport aanklikken als aanvulling van het gratis rapport.

Stap 2: Volg de iDeal stappen voor de betaling van het schaderapport.

Stap 3: Na de betaling worden de gegevens automatisch geladen. U kunt er ook voor kiezen om het rapport te laten mailen.

U ontvang zo het schadeverledenrapport in PDF formaat in uw mail.

Mocht er onverwachts iets mis gaan neem dan contact met ons op

Blog image 1

WOK of schade?

Voertuigen met een WOK melding (wachten op keuren) hebben niet per definitie ernstige schade gehad.

Een voertuig kan ook een WOK melding krijgen omdat de ramen te donker geblindeerd zijn.

De WOK status kan verholpen worden door het voertuig te laten keuren bij een RDW keuringsstation.

De WOK meldingen worden gratis in het kentekencheck rapport getoond onder het kopje: Wokmeldingen.

Voor meer informatie over WOK meldingen in het kenteken rapport kunt u kijken op deze pagina.

Benieuwd naar een WOK melding van een voertuig? Doe de kentekencheck.

Voorbeeldrapport

Bekijk hier welke informatie je allemaal te zien krijgt als je een rapport opvraagt

Bekijk voorbeeld

Schadeverleden rapport

Download het voorbeeldrapport zodat u precies kunt zien welke onderdelen er in het
schadeverleden rapport zichtbaar zijn.

Algemene informatie

merk, type, variant, uitvoering, kleur, handelsbenaming, goedkeurings- ummer, plaats chassisnummer, voertuigicategorie en tankinhoud.

Gestolen voertuig controle

datum gestolen, land waar het voertuig gestolen is, en plaats delict.

Prestaties

vermogen, koppel, 0-100km/u, topsnelheid.

Maandelijkse kosten

Onderhoud, wegenbelasting, verzekering, brandstof. banden.

APK en historie

APK vervaldatum, eerste toelating op de wereld, laatste tenaamstelling, eerste afgifte in Nederland.

APK afkeurpunten

resultaten, type afkeurpunt, afkeurdatum.

Motor en milieu

vermogen, koppel, verbruik in de stad, verbruik op de snelweg, verbruik gecombineerd, CO2 uitstoot, zuinigheidslabel, milieuclassificatie, geluid stationair en geluid rijdend.

Bandenmaten

origineel geleverde uitvoering. maten voor-en achterband, uitleg.

Wegenbelasting

belasting per provincie, indien mogelijk zakelijk en particuliere tarieven.

Schadehistorie Check

datum van de schademelding, kilometerstand, schadebedrag en positie van de schade.

Advertentie geschiedenis

advertentiedatum, bronvermelding, foto’s voertuig, vraagprijs.

Maten en gewichten

voertuig lengte, breedte, hoogte, wielbasis, spoorbreedte, massa rijklaar, maximale laadvermogen, daklasting, aanhanger ongeremd, aanhander geremd, laadruimte inhoud.

Eigenarenhistorie

registratiedatum, type eigenaar: bedrijf, lease of particulier, aantal dagen eigenaar.

Onderstel

wielophanging voor/achter, achtervering voor/achter, stabilisator voor/achter remmen voor/achter, draaicirkel.

Tellerhistorie Check

RDW controle km-stand, bij ons bekende KM-stand, datum, Nationale Autopas controle, NAP check.

Waarderapport

aankoop adviesprijs, inruilwaarde, handelswaarde, catalogusprijs.

Overige informatie

uitvoering, BPM bedrag, handelsbenaming, variant, carosserie, compressieverhouding, eurolabel, geluid rijdend/stationair, kleppenbediening, tankinhoud.

Benieuwd naar een kenteken? Doe een kentekencheck.