Vul hier je kenteken in

Schadeverleden van het voertuig inzien (schadedatum, plaats van de schade en het schadebedrag).

Bekijk of de kilometerstand 'logisch' of 'onlogisch' is.

Volledige voertuigeigenaren historie (Type eigenaar, Aantal dagen, van en tot datum)

Gedetailleerde waardebepaling.

Laatst uitgegeven kenteken

In Nederland worden al vele decennia kentekens uitgegeven voor motorvoertuigen. Voorheen kregen alleen personenauto’s, motoren, bussen en vrachtwagens een kenteken. Minder snelle vervoermiddelen als bromscooters, snorscooters en brommobielen hadden alleen een verzekeringsplaatje. Maar tegenwoordig hebben alle gemotoriseerde voertuigen een geregistreerd kenteken. Die van de personenauto’s zijn natuurlijk het bekendst. Wil jij weten wat de laatst uitgegeven kenteken is? Dan kan je deze hieronder vinden per voertuigtype!

Om de zoveel jaar een nieuwe reeks

In Nederland wordt het kenteken afgegeven op grond van het moment waarop de auto de weg op gaat. Je kunt dus aan de hand van het kenteken zien hoe oud een auto ongeveer is. De oudste auto’s die nu nog rondrijden, de echte oldtimers, hebben een kenteken met twee keer twee cijfers gevolgd door twee letters. Daarna zijn er steeds andere combinaties gekomen zodra de reeks was “uitgeput”. Hoe snel dat gaat hangt natuurlijk af van de snelheid waarmee nieuwe auto’s worden verkocht. In de jaren zestig en zeventig ging dat nog niet zo hard want toen konden naar verhouding veel minder menen zich een auto veroorloven dan tegenwoordig. De laatste decennia gaat een kentekenreeks nog maar enkele jaren mee voordat er weer een nieuwe moet worden geïntroduceerd.

Hoe check ik het laatst uitgegeven kenteken?

Hieronder vind je een overzicht van de laatst uitgegeven kentekens per voertuigtype. Wij updaten de nieuwste kentekens elke 15 minuten. Dit is dus helemaal up-to-date!

Personenauto

ZF-745-D

Bedrijfsauto

9-VZZ-33

Motor

73-MK-RX

Aanhanger of caravan

94-WT-VH

Ook kan je het laatst uitgegeven kenteken gemakkelijk nagaan op de website van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Op hun website kun je snel nagaan welk kenteken als laatste is uitgegeven, deze informatie wordt meerdere keren per dag geüpdatet.

Naast de RDW kunt u dus ook gewoon op deze website een overzicht vinden van de laatst uitgegeven kenteken per voertuigtype. Niet alleen voor de personenauto’s maar ook voor motoren, caravans en bestelauto’s worden de laatst uitgegeven kentekens vermeld. Zo kun je ook bijhouden hoe ver een op dat moment lopende ‘reeks’ al is uitgeput.

Geen klinkers in kentekens

Al geruime tijd worden er geen klinkers meer gebruikt in de kentekens, met uitzondering van de AA kentekens die speciaal voor het Koninklijk Huis worden uitgegeven. Hiervoor is gekozen om te voorkomen dat er ongewenste woorden op kentekenplaten komen te staan. Zo zal niet iedereen het leuk vinden om rond te rijden met het kenteken 66-NE-UK of kenteken 87-SH-IT. Een tweede reden om geen klinkers te gebruiken is dat de I te veel op het cijfer 1 lijkt en de O te veel op het cijfer 0.

Sinds er in Nederland kentekens worden uitgegeven met drie letters zijn daarnaast ook veel afkortingen uit de series verwijderd. Zo worden afkortingen van politieke partijen zoals VVD en PVV niet uitgegeven. Daarnaast is NSB niet gewenst vanwege de associatie met de Nationaal Socialistisch Beweging die in de Tweede Wereldoorlog in Nederland actief was. Ook nu worden klinkers niet gebruikt om ongepaste woorden te voorkomen.

Wat heb ik er aan als ik weet wat het laatst uitgegeven kenteken is?

Je vraagt je misschien af wat het nut is om te weten welk kenteken als laatste werd uitgegeven. Dit is ook niet echt heel belangrijk, alleen vinden sommige mensen het leuk om bepaalde letters in hun kenteken te hebben. Of als er een nieuwe reeks op het punt van uitkomen staat, vinden veel mensen het leuk om zo’n nieuw kenteken op hun auto te krijgen. De RDW laat nooit ruim van tevoren weten wanneer een nieuwe reeks wordt uitgebracht. Dit om te voorkomen dat iedereen die een nieuwe auto wil kopen de aankoop uitstelt om toch vooral een nieuw kenteken te kunnen krijgen. Dit zorgt voor stagnatie in de autoverkoop en dit is uiteraard niet gewenst. Dus meestal wordt pas in de media gemeld dat er een nieuwe reeks is op het moment dat de start van de uitgifte is.

Kenteken op eigenaar in plaats van op auto

Er zijn ook landen waar het kenteken op naam van de eigenaar staat en niet op naam van de auto. Wanneer je een nieuwe auto koopt verhuist je kenteken mee naar deze nieuwe auto. In veel landen is de kentekenplaat ook een indicatie van de herkomst van de auto. Aan het kenteken kun je zien uit welke streek van een bepaald land de eigenaar en dus de auto afkomstig is. Dit is onder andere het geval in Duitsland. Verhuis je naar een andere plaats dan krijgt je auto een ander kenteken. Voor welk systeem wordt gekozen hangt af van de wetgeving in een land. Het Nederlandse systeem heeft als nadeel dat de reeksen op een gegeven moment uitgeput raken. Als er geen combinaties meer zijn te verzinnen kun je opnieuw beginnen met de eerst gebruikte reeks, maar dan moeten daarvan geen kentekens meer in omloop zijn, en dat kan soms lang duren aangezien er nog veel oldtimers in Nederland rondrijden. Daarom is ook in Nederland wel eens gepleit voor een kenteken op naam van de eigenaar in plaats van op het voertuig, maar deze voorstellen hebben tot op heden geen meerderheid kunnen krijgen.

Kun je voorspellen welk kenteken je nieuwe auto zal krijgen?

Het is moeilijk te voorspellen welk kenteken je nieuwe auto zal krijgen. Vooral als het nog een aantal weken duurt voordat deze opgeleverd word. Is de oplevering binnen enkele dagen dan kan er al een schatting gemaakt worden. Het kenteken wat je voertuig krijgt hangt af van de dag en tijdstip waarop je auto wordt afgeleverd en dus het kenteken wordt aangevraagd. Omdat er dagelijks honderden nieuwe auto’s van een kenteken worden voorzien kan het nooit helemaal voorspeld worden wat voor kentekenplaat er op jouw nieuwe auto gaat komen. Maar als bijvoorbeeld een leasemaatschappij een aantal nieuwe auto’s in gebruik neemt hebben die vaak kentekens die veel op elkaar lijken omdat de auto’s allemaal op dezelfde dag worden afgeleverd. Dus wanneer jij en je collega’s allemaal in een leaseauto van een bepaalde maatschappij rijden en min of meer tegelijk een nieuwe auto krijgen is de kans groot dat de kentekens veel op elkaar lijken.

Het kenteken geeft veel informatie

Je kunt aan de hand van het kenteken op internet veel informatie over een auto opzoeken. Wil je van een particulier een auto kopen, dan kun je aan de hand van het kenteken op internet controleren of de informatie die de verkoper over de auto geeft klopt. Je kunt onder andere checken welke reparaties hebben plaatsgevonden, of er schade is geweest en wanneer de auto APK gekeurd is.

Deel deze pagina op social media:

Blog image 1

Schadeverleden

Andere auto op het oog? Dan is het altijd handig om het schadeverleden te weten.

KentekenCheck heeft meer dan 40 miljoen schademeldingen. In het schaderapport staat (mits er schade is geweest) de schadepositie, KM stand, schadebedrag en de datum van de schademelding.

Wanneer er ernstige schade is geweest zal dit met de kleur rood worden aangegeven, Lakschade wordt met de kleur oranje aangegeven.

In sommige gevallen hebben we ook foto’s van het schadevoertuig. Deze worden automatisch (gratis) ingeladen tijdens de kentekencheck.

Bekijk het voorbeeldrapport hieronder zodat u precies ziet wat u kunt verwachten in het schaderapport.

Blog image 1

Hoe werkt het?

Hoe kom ik er achter of een auto schade heeft gehad? Hoe krijg ik het schaderapport te zien?

Stap 1: Vul het kenteken van het voertuig in op deze website. Vervolgens kunt u het schaderapport aanklikken als aanvulling van het gratis rapport.

Stap 2: Volg de iDeal stappen voor de betaling van het schaderapport.

Stap 3: Na de betaling worden de gegevens automatisch geladen. U kunt er ook voor kiezen om het rapport te laten mailen.

U ontvang zo het schadeverledenrapport in PDF formaat in uw mail.

Mocht er onverwachts iets mis gaan neem dan contact met ons op

Blog image 1

WOK of schade?

Voertuigen met een WOK melding (wachten op keuren) hebben niet per definitie ernstige schade gehad.

Een voertuig kan ook een WOK melding krijgen omdat de ramen te donker geblindeerd zijn.

De WOK status kan verholpen worden door het voertuig te laten keuren bij een RDW keuringsstation.

De WOK meldingen worden gratis in het kentekencheck rapport getoond onder het kopje: Wokmeldingen.

Voor meer informatie over WOK meldingen in het kenteken rapport kunt u kijken op deze pagina.

Benieuwd naar een WOK melding van een voertuig? Doe de kentekencheck.

Voorbeeldrapport

Bekijk hier welke informatie je allemaal te zien krijgt als je een rapport opvraagt

Bekijk voorbeeld

Schadeverleden rapport

Download het voorbeeldrapport zodat u precies kunt zien welke onderdelen er in het
schadeverleden rapport zichtbaar zijn.

Algemene informatie

merk, type, variant, uitvoering, kleur, handelsbenaming, goedkeurings- ummer, plaats chassisnummer, voertuigicategorie en tankinhoud.

Gestolen voertuig controle

datum gestolen, land waar het voertuig gestolen is, en plaats delict.

Prestaties

vermogen, koppel, 0-100km/u, topsnelheid.

Maandelijkse kosten

Onderhoud, wegenbelasting, verzekering, brandstof. banden.

APK en historie

APK vervaldatum, eerste toelating op de wereld, laatste tenaamstelling, eerste afgifte in Nederland.

APK afkeurpunten

resultaten, type afkeurpunt, afkeurdatum.

Motor en milieu

vermogen, koppel, verbruik in de stad, verbruik op de snelweg, verbruik gecombineerd, CO2 uitstoot, zuinigheidslabel, milieuclassificatie, geluid stationair en geluid rijdend.

Bandenmaten

origineel geleverde uitvoering. maten voor-en achterband, uitleg.

Wegenbelasting

belasting per provincie, indien mogelijk zakelijk en particuliere tarieven.

Schadehistorie Check

datum van de schademelding, kilometerstand, schadebedrag en positie van de schade.

Advertentie geschiedenis

advertentiedatum, bronvermelding, foto’s voertuig, vraagprijs.

Maten en gewichten

voertuig lengte, breedte, hoogte, wielbasis, spoorbreedte, massa rijklaar, maximale laadvermogen, daklasting, aanhanger ongeremd, aanhander geremd, laadruimte inhoud.

Eigenarenhistorie

registratiedatum, type eigenaar: bedrijf, lease of particulier, aantal dagen eigenaar.

Onderstel

wielophanging voor/achter, achtervering voor/achter, stabilisator voor/achter remmen voor/achter, draaicirkel.

Tellerhistorie Check

RDW controle km-stand, bij ons bekende KM-stand, datum, Nationale Autopas controle, NAP check.

Waarderapport

aankoop adviesprijs, inruilwaarde, handelswaarde, catalogusprijs.

Overige informatie

uitvoering, BPM bedrag, handelsbenaming, variant, carosserie, compressieverhouding, eurolabel, geluid rijdend/stationair, kleppenbediening, tankinhoud.

Benieuwd naar een kenteken? Doe een kentekencheck.