Vul het kenteken waarvan je de voertuig informatie wilt opvragen hieronder in en klik op 'Gratis kentekencheck'.

Gratis kenteken check rdw

Schadeverleden van het voertuig inzien (schadedatum, plaats van de schade en het schadebedrag).

Bekijk of de kilometerstand 'logisch' of 'onlogisch' is.

Volledige voertuigeigenaren historie (Type eigenaar, Aantal dagen, van en tot datum)

Gedetailleerde waardebepaling.

Dagwaarde auto

De grap gaat dat als je een nieuwe auto koopt, je een flink deel van de dagwaarde auto al weer kwijt bent op het moment dat je de garage uit rijdt. Ondanks dat daar wel een kern van waarheid in ligt, is een auto een bezit dat een blijvende waarde heeft. Daarbij gaat de dagwaarde van de auto in het begin veel harder omlaag dan op het moment dat de auto al een stuk ouder is. Een exponentiële curve dus, waar je met een verstand en wijsheid goed gebruik van kunt maken.

Als je namelijk vooral op zoek bent naar een auto om van A naar B te komen is het namelijk helemaal niet slim om een nieuwe auto te kopen. Als je de waarde curve er namelijk naast legt dan is je nieuwe auto namelijk na vijf jaar veel meer in waarde gedaald, dan als je hetzelfde doet bij een auto die al vijf jaar oud is. De waardedaling van de auto tussen vijf en tien jaar is veel minder dan tussen nieuw en vijf jaar. En dat terwijl de auto daar in principe niet veel slechter van hoeft te rijden.

Nieuw of occasion?

De vraag is dan ook vooral wat je in een auto zoekt. Ben je op zoek naar luxe? Koop dan vooral een nieuwe auto. De technologische vooruitgang is zo snel dat als je een auto koopt van vijf tot tien jaar oud deze heel wat technologische snufjes zal missen die tegenwoordig bijna standaard in nieuwe auto’s worden ingebouwd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan parkeersensors, parkeerhulp of een achteruitrijcamera.

Occasion

Ben je echter vooral op zoek naar een technische goede, maar wel goedkope(re) auto, dan ben je met een occasion veel beter uit. De kunst daarbij is echter wel om de goede auto’s van de rotte appels te kunnen scheiden. Sommige mensen hebben daar een aangeboren gave voor. Geef ze een auto en ze weten gelijk te bepalen of de auto in goede staat is en hoeveel deze ongeveer waard is. Helaas zijn de meeste mensen niet zo speciaal begaafd. Maar gelukkig hoeft dat niet te betekenen dat je niet op een slimme manier een gebruikte auto kunt kopen. Er is namelijk een heel handig hulpmiddel voor, de kenteken check.

Kentekencheck

Door middel van een kenteken check kun je namelijk in een oogopslag de dagwaarde van een auto terughalen. Deze kenteken check baseert zich op gegevens van de RDW, de Rijksdienst Voor het Wegverkeer. In hun gegevens staat vrijwel alles opgeslagen wat relevant is over een auto. Variërend van de kilometerstand, dagwaarde auto tot de datum van de laatste APK keuring. Het mooie is dat deze informatie voor een flink deel gratis toegankelijk is voor iedereen.

Dagwaarde

Op deze manier kun je dus ook als leek op een relatief veilige manier een gebruikte auto kopen. Gewoon het kentekennummer invoeren en met een druk op de knop kom je er achter wanneer de auto is gebouwd, hoeveel deze ongeveer waard moet zijn en of hij wel of niet verzekerd rondrijdt. Iets wat wel zo handig is om te weten als je een proefritje gaat maken. Bij het kopen van een auto is natuurlijk vooral de dagwaarde handig om te weten. Hou er wel rekening mee dat de dealer een bepaalde marge nodig heeft om van te kunnen leven. Maar als het bedrag in verhouding veel te hoog is kun je er voor kiezen om toch maar die andere auto te kopen. Of het geeft je natuurlijk goede munitie voor een gesprek met de dealer.

Andere voordelen van een kentekencheck

Andere dingen die je met een kentekencheck tevoorschijn kunt toveren zijn de hoeveelheid wegenbelasting die je zult moeten betalen en het brandstofverbruik. Er staat dan niet letterlijk vermeld hoeveel kilometer de auto loopt op een liter benzine, maar een milieulabel. Hoe roder het label en hoe hoger de letter hoe meer de auto verbruikt en hoe slechter de auto ook is voor het milieu. Misschien vindt u dat helemaal niet interessant, maar aangezien het aantal milieuzones in grote steden toeneemt mag je nieuwe auto met een beetje pech niet meer de binnenstad van Rotterdam of Amsterdam inrijden. Als je daar achteraf achter komt sta je toch raar te kijken.

Hulp voor autokopers

De reden van de RDW om deze gegevens gedeeltelijk ter beschikking te stellen is om autokopers te beschermen tegen malafide verkopers. De bekende verhalen over mooi blinkende auto’s die per bocht een aantal onderdelen verliezen zou daarmee tot het verleden moeten behoren. Belangrijk daarbij is natuurlijk wel dat je als autokoper op de hoogte bent van de mogelijkheid om te spioneren in de gegevens van de auto. Helaas is dit vaak niet het geval waardoor auto’s met mankementen er vaak toch doorheen glippen.

Voor de eigenaar

Naast een aantal basisgegevens is het voor de eigenaar van een auto ook mogelijk om meer geavanceerde data op te vragen, zoals de actuele kilometerstand, dagwaarde auto of het aantal eigenaren dat het voertuig al onder zijn beheer heeft gehad. Mocht je een auto willen kopen en heb je twijfels over de kilometerstand, dan kun je de eigenaar dus vragen om deze gegevens op te vragen van de RDW. Op die manier kun je alle twijfel wegnemen over de hoeveelheid slijtage aan de motor.

Niet blind vertrouwen

Ondanks al deze gratis gegevens blijft het natuurlijk wel belangrijk om ook je ogen goed te blijven gebruiken. Een auto kan er goed uitzien en alle gegevens kunnen kloppen, maar dat wil niet zeggen dat alles ook staat geregistreerd. Kleinere ongemakken worden vaak niet vermeld en dat de auto de laatste APK heeft doorstaan, wil niet zeggen dat dit de volgende keer weer zal gebeuren. Wil je dan ook echt zeker weten dat je een goede auto koopt, dan is het altijd aan te raden om of iemand mee te nemen met kennis van zaken of de auto een second opinion te geven bij een andere garagehouder voor je hem koopt. Op die manier ben je het beste voorbereid op mogelijke problemen die je ‘nieuwe’ auto kunnen opleveren.

Deel deze pagina op social media:

Blog image 1

Schadeverleden

Andere auto op het oog? Dan is het altijd handig om het schadeverleden te weten.

KentekenCheck heeft meer dan 40 miljoen schademeldingen. In het schaderapport staat (mits er schade is geweest) de schadepositie, KM stand, schadebedrag en de datum van de schademelding.

Wanneer er ernstige schade is geweest zal dit met de kleur rood worden aangegeven, Lakschade wordt met de kleur oranje aangegeven.

In sommige gevallen hebben we ook foto’s van het schadevoertuig. Deze worden automatisch (gratis) ingeladen tijdens de kentekencheck.

Bekijk het voorbeeldrapport hieronder zodat u precies ziet wat u kunt verwachten in het schaderapport.

Check op shade
Blog image 1

Hoe werkt het?

Hoe kom ik er achter of een auto schade heeft gehad? Hoe krijg ik het schaderapport te zien?

Stap 1: Vul het kenteken van het voertuig in op deze website. Vervolgens kunt u het schaderapport aanklikken als aanvulling van het gratis rapport.

Stap 2: Volg de iDeal stappen voor de betaling van het schaderapport.

Stap 3: Na de betaling worden de gegevens automatisch geladen. U kunt er ook voor kiezen om het rapport te laten mailen.

U ontvang zo het schadeverledenrapport in PDF formaat in uw mail.

Mocht er onverwachts iets mis gaan neem dan contact met ons op

Kenteken check
Blog image 1

WOK of schade?

Voertuigen met een WOK melding (wachten op keuren) hebben niet per definitie ernstige schade gehad.

Een voertuig kan ook een WOK melding krijgen omdat de ramen te donker geblindeerd zijn.

De WOK status kan verholpen worden door het voertuig te laten keuren bij een RDW keuringsstation.

De WOK meldingen worden gratis in het kentekencheck rapport getoond onder het kopje: Wokmeldingen.

Voor meer informatie over WOK meldingen in het kenteken rapport kunt u kijken op deze pagina.

Benieuwd naar een WOK melding van een voertuig? Doe de kentekencheck.

WOK check

Voorbeeldrapport

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor

Bekijk voorbeeld

Schadeverleden rapport

Download het voorbeeldrapport zodat u precies kunt zien welke onderdelen er in het
schadeverleden rapport zichtbaar zijn.

Algemene informatie

merk, type, variant, uitvoering, kleur, handelsbenaming, goedkeurings- ummer, plaats chassisnummer, voertuigicategorie en tankinhoud.

Gestolen voertuig controle

datum gestolen, land waar het voertuig gestolen is, en plaats delict.

Prestaties

vermogen, koppel, 0-100km/u, topsnelheid.

Maandelijkse kosten

Onderhoud, wegenbelasting, verzekering, brandstof. banden.

APK en historie

APK vervaldatum, eerste toelating op de wereld, laatste tenaamstelling, eerste afgifte in Nederland.

APK afkeurpunten

resultaten, type afkeurpunt, afkeurdatum.

Motor en milieu

vermogen, koppel, verbruik in de stad, verbruik op de snelweg, verbruik gecombineerd, CO2 uitstoot, zuinigheidslabel, milieuclassificatie, geluid stationair en geluid rijdend.

Bandenmaten

origineel geleverde uitvoering. maten voor-en achterband, uitleg.

Wegenbelasting

belasting per provincie, indien mogelijk zakelijk en particuliere tarieven.

Schadehistorie Check

datum van de schademelding, kilometerstand, schadebedrag en positie van de schade.

Advertentie geschiedenis

advertentiedatum, bronvermelding, foto’s voertuig, vraagprijs.

Maten en gewichten

voertuig lengte, breedte, hoogte, wielbasis, spoorbreedte, massa rijklaar, maximale laadvermogen, daklasting, aanhanger ongeremd, aanhander geremd, laadruimte inhoud.

Eigenarenhistorie

registratiedatum, type eigenaar: bedrijf, lease of particulier, aantal dagen eigenaar.

Onderstel

wielophanging voor/achter, achtervering voor/achter, stabilisator voor/achter remmen voor/achter, draaicirkel.

Tellerhistorie Check

RDW controle km-stand, bij ons bekende KM-stand, datum, Nationale Autopas controle, NAP check.

Waarderapport

aankoop adviesprijs, inruilwaarde, handelswaarde, catalogusprijs.

Overige informatie

uitvoering, BPM bedrag, handelsbenaming, variant, carosserie, compressieverhouding, eurolabel, geluid rijdend/stationair, kleppenbediening, tankinhoud.

Benieuwd naar een kenteken? Doe een kentekencheck.